De meest voorkomende techniek die bij het doornbuigen van buizen wordt toegepast is “Rotary Draw” (drukkend & strekkend) buigen. Door deze nauwkeurige productiemethode kan men dunwandige buizen met zeer kleine radii (ook minder dan 1D) op een hoogwaardige manier reproduceren. Uiteraard speelt het juiste buiggereedschap in combinatie met de buigmachine en materiaal een sleutelrol.

Bij het doornbuigen wordt de bocht gevormd en radius bepaald  middels een draaiende buigmal, waarbij de buis met voldoende kracht wordt vastgeklemd middels een klemblok. Een geleider duwt de buis vervolgens rond in de groef van de buigmal. De basis wordt dus gevormd door de buigmal, de klemblok en de geleider.

Om mogelijke fouten te voorkomen tijdens het buigen (afvlakking van de buis, rimpelvorming in de binnenbocht) is het vaak nodig om een inwendige (flexibele) doorn en rimpelschoen te gebruiken.

Voor elke buismaat, radius, wanddikte en materiaalsoort is dus ander gereedschap nodig. Een DTBA lidbedrijf beschikt vaak over vele buigmallen. Hierdoor is er bijna altijd wel een alternatief voorhanden mocht een buigmal met overeenkomstige radius niet direct beschikbaar zijn.