Buig- en walstechniek
Buigen en walsen zijn technieken, waarbij het materiaal, buis of profiel met behulp van diverse soorten gereedschap gedwongen wordt een bepaalde radius (ronding) aan te nemen. Onder invloed van een buigmoment zal het materiaal aan de ene zijde plaatselijk rekken en aan de andere zijde stuiken. Er zijn vele manieren ontwikkeld die elk geschikt zijn voor hun specifieke toepassing.

bogen

Buigen versus walsen
Buigen en walsen worden vaak door elkaar gehaald, het zijn echter twee totaal verschillende technieken. Buigen wordt meestal toegepast bij een kleinere radius (buigstraal) en walsen bij een grotere radius. (zie foto: Binnenin is gebogen. Buitenste werkstuk is gewalst)

verschil-tussen-walsen-en-buigen

 

Buigen is een techniek, waarbij het materiaal met behulp van diverse soorten gereedschap gedwongen wordt een bepaalde radius aan te nemen. Onder invloed van een buigmoment zal het materiaal aan de ene zijde plaatselijk rekken en aan de andere zijde stuiken.

Bij walsen wordt juist getracht de rek en stuik te vermijden. Enkel door middel van rollen wordt in stapjes het materiaal (buis, profiel) rond gevormd. Dit kan zowel warm als koud uitgevoerd worden

Ook hierbij geldt dat een DTBA-lidbedrijf u kan adviseren of een product beter gebogen dan wel gewalst kan worden.

Voordelen van buigen en walsen

  • Eén bewerking
  • Energiebesparing
  • Geen lasnaden
  • Geen of minder nabewerkingen
  • Ontwerpvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Préfab aanlevering
  • Kostenbesparing
  • Optische voordelen
  • Materiaalvervorming
  • Standaardisatie van kwaliteit
  • Hoge vorm- en maatnauwkeurigheid
  • “vormvrijheid” (vrijevormbuigen)

Toepassingsgebieden
Buigen wordt in alle sectoren toegepast:

  • Offshore en petrochemie
  • Machinebouw in de voedings- en farmaceutische industrie
  • Machinebouw algemeen
  • Bouw en constructie
  • Hekwerken en straatmeubilair
  • Meubelindustrie
  • Automotive en scheepsbouw
  • Semiconductor
Deel dit op
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+